pátek 9. srpna 2013

DIY rozeta z washi pásky

Rozetka je jednoduchou, naprosto klasickou scrapbookovou ozdobou a mohlo by se zdát, že na návodu na ni nemůže být nic objevného. Ale všechno se dá ještě víc vyšperkovat a udělat jinak! Podívejte se, jaké rozety dělá PAVLÍNA.

Tradiční rozety se málokdy hodí k modernímu scrapbookovému stylu, který s Aničkou tolik milujeme. Ale myslím, že jsem našla způsob, jak ji udělat trochu jinak. Oblíbila jsem si rozetky z washi pásek (taky je určitě děláte), které lepím na průhledné papíry - vellum nebo obyčejný pauzák. Bílé vzory na nich zůstávají trošku průsvitné a rozetky jsou jakoby namrzlé.


Budeme potřebovat:



  • dva sladěné vzory washi pásek
  • pásek průhledného papíru - vellum nebo pouzovací papír
  • oboustranný lepící pásek
  • nůžky, sešívačka, pravítko
  • kousek bílé čtvrtky

POSTUP


1. Na rozetku, která má mít výsledný rozměr cca 5 cm, budeme potřebovat pásek průhledného papíru dlouhý 21 cm (šířka A4) a široký 2,5 cm. Při kraji na něj nalepíme dva stejně dlouhé díly washi pásky 2 x 10, 5 cm.


2. Začneme postupně skládat harmoniku po cca 4 - 5 mm. Myslím, že je to tak jednoduché, že je úplně zbytečně si něco odměřovat a linkovat, jak uvádí některé návody. Když skládáte pečlivě, nemůže se to nepovést :)


3. Konce harmoniky slepíme oboustranným páskem. Já ještě používám i sešívačku, protože průhledné papíry někdy míň drží slepené. Sponku dávám co nejvíc k ohybu a spíš k vnějším okraji rozety.


4. Rozevřeme rozetku a ze spodní strany nalepíme kolečko papíru. Nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale mě na toto víc drží tekutá lepidla. Rozetka se musí na chvíli zatížit a je hotovo.



A teď... proč jsem použila dva designy washi pásky. Žádal si to konkrétní nápad na přáníčko v pestrých barvách. Tradičně se na závěr rozety zdobí uprostřed nějakými kamínky, knoflíky a nebo kolečky jiných designů, ale podívejte se, jak vypadá tak nějak jinak, když použijete třeba velké srdíčko embosované bílým práškem na vellum. Netradičně také vypadá, když nahoru nalepíte nějaký nápis. Takto zdobená pak není dominantní ozdobou sama pro sebe, ale zajímavě zvýrazní jiný detail. Vyzkoušejte to :)


Na přáníčko jsem použila washi pásku z našeho srpnového Creative kitu plus druhou z vlastních zásob. Zbytek žluté pruhované čtvrtky také z tohoto kitu (ColorConspiracy), podkladovou bílou stukturovanou čtvrtku, kousek provázku Garn und Mehr, bublinu vystřiženou ze čtvrtky ILS Why not?. Srdíčko je embosované razítkem Scrapperin.

9 komentářů:

Pin It button on image hover